Ситуацията в карловските села, 4 дни след опустошителния порой по поречието

...
Ситуацията в карловските села, 4 дни след опустошителния порой по поречието
Коментари Харесай

Възстановяването на наводнените карловски села ще отнеме поне 1 г.

Ситуацията в карловските села, 4 дни след опустошителния порой по поречието на река Стряма, продължава да бъде тежка - десетки къщи са под вода, изби и приземни етажи са в тиня и кал, тук-там няма ток. Поне два месеца ще отнеме разчистването на вредите от погрома, а за цялостното възобновяване на селата ще е нужна най-малко 1 година, предвидиха екипите, работещи на място. Днес продължи следващият стадий от дейностите по справяне с последствията от наводнението в област Пловдив, където е оповестено отчасти бедствено състояние. По данни на служебния кабинет с разчистването са се включили  70 специализирани машини и близо 850 служителите на редица държавни институции , включително пожарна, войска, пътна агенция, горски стопанства и доброволци.

Преди минути служебният министър на защитата Димитър Стоянов разяснява от Слатина, че в последните 4 дни в разчистването са се присъединили повече от 600 военнослужещи, като през днешния ден там са работили 110 военни. По думите му в дейностите са взели участие общо 67 броя профилирана техника - резачки, транспортна техника, багери и двата хеликоптера от Авиобаза Крумово. Стоянов посочи, че първо би трябвало да се изчистят коритата, след това и главните информационни линии - улиците, " с цел да се стигне до всеки дом и да стартира почистване ".

" Трябва да се подхващат превантивни ограничения, уповавам се средства да бъдат открити от Министерски съвет и да бъдат отпуснати целеви средства. 196 литра на кв. метър е прекомерно количество като дъжд ", сподели още Стоянов. По думите му в потърпевшите села през утрешния ден се чакат над 600 доброволци. Сборните пунктове ще са пред кметствата на Слатина, Богдан и Каравелово. Утре на място в с. Каравелово се чака да дойде и министър председателят Гълъб Донев.

От през вчерашния ден на терен работи техника на горското стопанство в Смолян, а рано тази заран към най-пострадалите села в региона на Карлово бяха изпратени машини от " Автомагистрали "  ЕАД . Багери, самосвали, камиони, товарачни машини и резачки се употребяват от екипите, които разчистват пътища, речни корита, публични здания, къщи и дворове.  " Всички хора с потърпевши домове са подслонени. Всеки ден се приготвят нужните порции с храна и 30 000 бутилки с вода. Работят комисиите, които разказват вредите по частните парцели и по общинската и държавна инфраструктура. Виждате, когато страната с всичките ѝ институции - армията, хората и локалната власт сме дружно, нещата се случват ", уточни Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

Невиждана от 500 години вълна е отнесла селата в Карловско, разяснява в ефира на главен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”. По думите му  вредите от погрома ще се разчистват близо два месеца, но цялостното възобновяване на засегнатите карловски села ще отнеме най-малко една година . " Ако до това време на идната година успеем да възстановим инфраструктурата, това ще е доста добре ", съобщи той. Николов припомни, че съвсем всички потърпевши семейства от бедствието не са имали имуществени застраховки, като повода е високата цена на застрахователната награда. " Някак си разчитаме някой различен да ни помогне, вместо ние самите да си помогнем ", сподели той.

6 са потърпевшите селища в региона - 5 в община Карлово и с. Трилистник в пловдивската община Марица. Според Николов е същинско знамение, че този път няма жертви, само че вредите са големи. По думите му измененията в климата би трябвало да доведат да в допълнение обмисляне на урбанизираните територии и те да бъдат надалеч от заливаемите зони. " Хубавото е, че строителството в България не е толкоз неприятно, колкото се твърдеше. При един подобен потоп би трябвало всички къщи да са изличени. Такова злополучие не се случва всяка година. Дигите са изчислявани на 100-годишна вълна. Тук приказваме за 200- или 500-годишна вълна ", сподели той и напомни концепцията да има обособена държавна организация за битка с бедствията.

В ефира на Нова ТВ кметът на Сопот Деян Дойнов сподели, че градът от 72-часа е без вода и изиска казусът бързо да се реши. Според него водоноските в общината са прекомерно малко и не могат да обезпечат нужните количества вода за хората. Той прикани за незабавни ограничения, с цел да се предотврати филантропичната рецесия. " Хората са подготвени на гражданско непокорство ", предизвести кметът. По-късно стана ясно, че вода в града ще има до 19 ч. на 8 септември.

" Държавата ще обезпечи краткотрайни жилища на изгубилите домовете си след наводненията . Би трябвало всеки да застрахова имуществото си, ние просто нямаме такава просвета в България ", заяви пред Нова телевизия служебният боен министър Димитър Стоянов.

Според земеделския министър Явор Гечев няма незаконна или несъразмерна сеч в региона, само че ще има инспекции за това за 10 години обратно. За провеждането им щяло да се взема информация от локалното население. Той счита, че коритата на реките не са били задоволително почистени. " Може би ни липсва организация и просвета да живеем с сходни бедствия ", счита той. В Трилистник обаче имало хора, които не желали да напущат домовете си. Гечев напомни, че в началото в Плана за възобновяване е имало планувани 1,1 милиарда лева за напояване и отводняване, само че по-късно тези средства са отпаднали. " Екипи към този момент изнасят умрелите животни. Много територии с зеленчуци са изумени ", осведоми още той в ефира на Българска национална телевизия.

 

ПОМОЩ

Във Фонда за бедствия има 35 млн. лева, оповестиха от държавната осведомителна работа. Предстои Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне да излезе с решение каква част от въпросните средства ще бъдат отпуснати за възобновяване на потърпевшите карловски села, откакто получи данни за вредите.

Агенцията за обществено подкрепяне  ще предоставят помощ на засегнатите на стойност половин минимална работна заплата. Създадена е организация социалните служби да съдействат на пострадалите да подадат своите заявки за приемане на еднократната финансова помощ от страната в нейния оптимално позволен размер. На хората от най-тежко потърпевшите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни артикули. Общинските служби " Земеделие "  приемат заявки за вреди от земеделците , в това число в почивните дни. Екипи на Напоителни системи са на терен, като е изработен оглед на всички уреди по течението на реката. 

Мобилна група от звеното " Български документи за идентичност " от Районното ръководство в Карлово стартира визити в селата Слатина, Богдан и Каравелово, които най-сериозно са наранени от наводненията през последните дни. Организацията е основана от управлението на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, а задачата е да бъдат улеснени оптимално всички локални поданици, чиито персонални карти са унищожени дружно с имуществото им , оповестяват от Министерство на вътрешните работи. От вътрешното ведомство прецизират, че портативната биометрична станция ще се употребява в съответните кметства, от където авансово следва да бъдат предоставени описи с искащите да се възползват от тази опция. Изготвените към този момент персонални документи също ще бъдат предоставени на място, против персонален автограф.

 

ЕКОЗАЩИТНИК: БЕЗОБРАЗНАТА СЕЧ Е ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕДСТВИЯТА

" Безобразната сеч и това, че хората не си прибират окастрените клони, а ги оставят на място и когато пристигна огромна вода, тя ги отнася, това е една от основните аргументи за наводненията ". Това разяснява в изявление в ефира на БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение " Балканка “: " Копривщица също беше наводнена и ние подавахме пет пъти сигнали единствено за тази година до Регионална инспекция за опазване на околната среда за безобразни сечи, за отпадъци, изхвърлени в реката. Съвременният метод да се добива дървесина е с едни злокобни пътища, които изкопават из планините, с цел да минава тежка техника. Тези пътища съставляват улеи за вода и по този начин водата стига доста бързо до самите реки, до момента в който едно време, като са секли дървета, са ги дърпали с мулета, с коне. Пътищата са ужасно нещо и в тази посока би трябвало да се мисли за сечите. Не споделям, че би трябвало да се спрат тотално, обаче би трябвало да се мисли, че регионът към Стряма е със забележителен евентуален риск от наводнения ".

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР